DOLAR 32,3526 0.12%
EURO 34,4811 -0.63%
ALTIN 2.455,07-0,23
BITCOIN %
Ankara
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

73 okunma

Uzmanı uyardı: Kurban etinde oluşan ölüm sertliğine dikkat

ABONE OL
22 Haziran 2023 15:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzmanı uyardı: Kurban etinde oluşan ölüm sertliğine dikkat

SİVAS – Uzman Diyetisyen Betül Öztürk Kurban Bayramı öncesi et tüketimi ve sağlıklı beslenme konusunda bilgiler verdi, Rigor Mortis (ölüm sertliği) hakkında uyarılarda bulundu.

Uzman Diyetisyen Betül Öztürk Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat edilmesinin yanı sıra ete uygulanan pişirme yönteminin de sağlık açısından önemli olduğu belirtti. Kendisine ait özel kliniği olan Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, Kurban etini doğru şekilde tüketmemizde insan sağlığını bozabileceğine değinerek uyarılarda bulundu. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle özellikle kesimden hemen sonra tüketilen etin insan sağlığını bozduğuna değinen Öztürk “Kurban bayramında kurbanı kestikten sonra hemen tüketilmesi uygun değildir. Kurban bayramında kurbanı kestikten sonra hemen tüketilmesi uygun değildir. Hayvan kesildikten bir kaç sonra kaslarda oluşan sertleşmeye ‘Ölüm Sertliği’ yani ‘Rigor mortis’ adı verilir. Ölüm nedeniyle oksijen yardımıyla oluşum enerjisi durur. Kasların kasılıp gevşemesinin düzeni bozulur. Kasların gevşemesi için gerekli enerji sağlanmadığı için bazı lifler kasılır, bazı lifler ise gevşek dururlar” dedi.

“Laktik asit kaslarda olgunluğa ve sertliğe neden olur”

Kurban etinin tüketilmeden önce dinlenmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, “Kasılı durumda kalan lifler ette sertlik verir. Bu arada oksijensiz metabolizma kısmen devam eder. Sonucunda oluşan laktik asit oluşumun ph seviyesini düşürür. Oluşan laktik asit kaslarda olgunluğa ve sertliğe neden olur. Laktik asit kasların sertleşmesinde ve olgunlaşmasında önemli bir yere sahiptir. Kesimden yaklaşık 2 gün sonra sert kasların lifleri yumuşar ve tüketime uygun olur. Hayvan kesildikten sonra yumuşaması için uygun şartlarda yaklaşık 2 gün beklemelidir. Kurban etleri uygun depolama şartlarında saklanmalıdır. Bu uygun depolama şartları ise buzdolabı poşetinde veya yağlı kağıtta 0 veya 2 derece arasında yaklaşık 3-5 gün arasında bekletilmelidir. Yeni kesilmiş et sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişlik, ishal ya da kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle et tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Bütün bunlara rağmen etten vazgeçmek istemeyenlere ise pişirme yöntemlerine dikkat etmelerine ve az miktarda tüketmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yunus Çiftci – Sağlık

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
deneme bonusudedektifdeneme bonusu veren sitelerfixbetfixbetmatadorbethukuk forumDijital Pazarlama Ajansıgaziantep escortonline itibarantep escorthaberankara laptop alım satım
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş